You in Europe

Διεθνής Δράση για ΑΜΕΑ – “Standard Protocol Proccedure”. Ανταπόκριση από Αυστρία!

“Μαζί μπορούμε περισσότερα!”

Αυτό ήταν το σύνθημα με το οποίο το You In Europe συμμετείχε στη δράση κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Standard Protocol Proccedure” που πραγματοποιήθηκε σε 3 στάδια από τις 17 Ιουλίου έως 7 Νοεμβρίου 2016. Θέμα της δράσης ήταν η διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία στη συμμετοχή τους σε διεθνείς, εθνικές και τοπικές δράσεις με στόχο την κοινωνικοποίησή τους.

Έτσι βρεθήκαμε 26 youth workers από την Αυστρία, την Πολωνία, την Σλοβενία, την Ισπανία την Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, τη Λευκορωσία, την Ιταλία τη Λετονία, την Τουρκία και τη Ρουμανία στο γραφικό Deutchladsberg της Αυστρίας. Η σύνθεση της ομάδα από ανθρώπους με και χωρίς αναπηρίες, αμέσως αποτέλεσε την πρώτη πρόκληση. Πώς θα συνεργαστούμε και πως θα κάνουμε το περιβάλλον, τη δομή και την πρακτική των εργαστηρίων πιο προσιτά στα άτομα με αναπηρία;

Νοιώσαμε κάπως σαν χαμένοι στον ωκεανό “της αναπηρίας” αλλά μετά το πρώτο μούδιασμα πιάσαμε δουλειά –τι youth Workers είμαστε άλλωστε- και μετά από 8 εξαιρετικά παραγωγικές μέρες γεμάτες από ανταλλαγές ιδεών, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα, δημιουργία, εντάσεις, κέφι, μπάνιο στο κοντινό ποτάμι και στην πισίνα, είχαμε στα χέρια μας ένα εργαλείο. Ένα εργαλείο οδηγιών φτιαγμένο από εμάς που θα μας χρησίμευε ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση του προγράμματος, που αφορούσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας τοπική δράσης, όπου θα φαινόταν πώς το αδύνατο γίνεται δυνατό όταν υπάρχει θέληση. Έπρεπε να υλοποιήσουμε μια δράση κοινωνικοποίησης ξεπερνώντας τις τυπικές δυσκολίες προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους.

Η καλή συνεργασία που έχουμε εδώ και καιρό με το «Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ» μου έδωσε αμέσως τη βοήθεια που ζητούσα για την πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου.
Οι ακούραστοι εθελοντές και εργαζόμενοι του Σ.Φ.Α. ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ πραγματοποιούν μια δράση κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρία που ονομάζεται «Ψυχαγωγία χωρίς αποκλεισμούς». Σε αυτή τη δράση δίνεται η ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να κοινωνικοποιηθούν πηγαίνοντας σε μια καφετέρια, παραγγέλνοντας και πληρώνοντας μόνοι τους, συνοδευόμενοι πάντα από τους εθελοντές και εργαζόμενους του οργανισμού. Τόσο την εκπαιδευτική φάση της προσομοίωσης όσο και την πραγματική εφαρμογή της δράσης, τις κατέγραψα στο παρακάτω video.

Η τρίτη φάση το έργου έλαβε χώρα στην Αυστρία από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου, όπου όλοι μαζί συναντηθήκαμε ξανά και παρουσιάστηκαν από όλους τους συμμετέχοντες οι δράσεις που σχεδίασαν και υλοποίησαν. Το αποτέλεσμα της ανταλλαγής εμπειριών, μεθόδων και καλών πρακτικών ήταν εκπληκτικό και αυτόματα οδήγησε όλους μας σε μια συζήτηση πιθανών συνεργασιών για μελλοντικά έργα και δράσεις.

Πολλά ευχαριστώ
-στον Αυστριακό οργανισμό YOUTH IN PROGRESS OSTEREICH που υλοποίησε με εξαιρετική επιτυχία και τις τρεις φάσεις του έργου
– στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, με και χωρίς αναπηρίες, για τη δημιουργική συμμετοχή τους στο έργο
– στο ΣΦΑ Δράση για το Κάτι Άλλο για την πολύτιμη βοήθειά του!

Κλείνω με μια φράση που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης του έργου από κάποιον συμμετέχοντα.
“Πριν από αυτή την εμπειρία πίστευα ότι δεν μπορώ να ζήσω μαζί με άτομα με αναπηρία. Τώρα πιστεύω ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτούς!”

Βασίλης Στούλος

 

austria-2 austria-3 austria-8 austria-9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 12, 2016 by in Διεθνείς Δράσεις, U in Europe.
%d bloggers like this: